• Enkel og trygg bestilling / Rask levering / Sikker betaling
Frakt kun 59 kr / Fri frakt ved kjøp over 800 kr

Kan det være farlig å drikke for mye urtete?

|1/04, 2024

Kan det være farlig å drikke for mye urtete?

Det var en del av følgerne  mine som nylig tok kontakt med meg på grunn av Mattilsynet sin  pressemelding om at det kan være farlig å drikke mye urtete. I meldinga  står det nemlig at en skulle begrense innholdet av urtete pga  plantetoksiner urtene kan inneholde. De lurte på hva jeg som selv  produserer og selger forksjellige urteteer mener om dette. (1)

Vel, det første som falt meg inn var utsagn som legen Paracelsus skrev allerede på 16-tallet:

 “Det er kun mengden av et stoff som skiller mellom en kur og en gift.” 

Først,  det er mange ville vekster som produserer giftstoffer som en naturlig  beskyttelse mot insekter og planteetere. Det er først om fremst snakk om  pyrrolizidin alkaloider som kan være skadelig for leveren og  kreftfremkallende ved inntak over tid. (2)

I  tillegg er det flere medisinplanter som var kjent, og tradisjonelt  brukt for sine helende egenskaper i folkemedisin, som inneholder disse  stoffene i større mengder. For eksempel Hestehovblad, som tradisjonelt  var brukt i form av urtete mot tørr hoste eller valurtrot, som  tradisjonelt ble brukt i form av salve eller tinktur ved beinbrudd, til  sår- og gromiddel. Mens man kan kjøpe disse urtene i mange apoteker i  særlig østeuropeiske land, er det forbudt å selge dem og produkter med  dette innholdet i Norge i dag. (3)

Imidlertid  kan det klart forekomme at selv om urteteer fra urter som regnes som  “trygge”  i Norge, inneholder en bestemt mengde av potensielt farlige  stoffer. Derfor sier jeg til deltakere av mine urtekurs følgende: Man bør bruke urter med respekt og skjønn og i moderate  mengder. De kan hjelpe med masse helseproblemer, men man må huske at de  er kraftfulle og kan også ha mange bivirkninger eller til og med  skadefulle effekter.

Derfor er det lurt å drikke te av en bestemt urt enten bare ved akutt problem. Ved søvnløshet kan du drikke sitronmelisse eller God natt-te,  ved overgangsplager og for anbefales det å innta marikåpe, rødkløver og  ryllik, urter med en lang tradisjon for kvinnehelse som du finner også i  Damenes urte-te. Ved kolikk hos babyer anbefales det fennikel eller kamille, og mot sårhals – te fra salvie eller Hoste-te.  Om du har problem som er chronisk, så bør du ikke drikke te fra en  bestemt urt mer enn 3 uker – og så ta ei uke pause. Denne kuren kan  gjentas maks. 3 ganger. Etterpå skal du slutte å drikke urten. Ikke bare  på grunn av stoffer som kan være skadelige om de inntas over lengre  tid, men også fordi kroppen vaner seg til virkestoffer og ikke reagerer  på dem lengre. 

Av den grunn bør du ikke drikke for eksempel brennesle, kamille,malurt, lungeurt eller peppermynte daglig.

Imidlertid, jordbær blad, nyper eller sitronmelisse kan du drikke også i lengre perioder.

For  å summere opp, mitt råd er altså å ikke drikke en bestemt urt i lengre  perioder. Varier gjerne urtene, og husk at alt er giftig i gitte  mengder.

Og om du  vil lære mer om urtenes medisinske egenskaper og hvordan lage blandinger  mot forskjellige helseplager - meld deg på mitt nettkurs som begynner snart!

Kilder:

(1)Funn av naturlige plantegifter i urtete,15.9.2022:https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/funn-av-naturlige-plantegifter-i-urtete?publisherId=10773547&releaseId=17940859&lang=no

(2)Plantegifter i 13 urtete produkter:https://forskning.no/mat-ntb-planteverden/funn-av-plantegifter-i-13-urtete-produkter/2078528

(3)Stoffersomikke bør forekomme i kosmetikk – Mattilsynet.:Forbrukerlistefarmakologisk. PDF format