Vil du øke immuniteten din? Prøv ut «råtne, stygge og svarte» blad fra Bergblom
Danas |8/05, 2024
Jeg tror det blir vanskelig å gjette hva jeg har tenkt å bruke disse bladene til. Kanskje er du allerede godt kjent med Bergblom (eller Bergenia), og kanskje er den plantet i hagen din også? Det er altså ikke vårrengjøring, kompostering, luking av ugress eller vanning av planter jeg holder på med her…
Kanskje gjør jeg alt dette senere, men akkurat nå..
akkurat nå skal jeg lage te fra disse gamle, råtne bladene. Ja, du hørte riktig, jeg skal faktisk lage te av bergblombladene. Og nei, jeg har virkelig ikke blitt sprø - helt enda. For at du skal forstå hva jeg holder på med, så vil jeg fortelle hvordan alt startet.
En reise tilbake i tid
Det siste året på universitetet reiste jeg til de sibirske fjellene og til Bajkalsjøen, som er den dypeste innsjøen i verden. Tilbake i 2008 bodde befolkningen rundt Bajkalsjøen uten mobilsignal, uten asfaltveier og helt avskåret fra sivilisasjonen. Da de ble syke, dro de til den lokale medisinmannen.
Jeg vet ikke om jeg var heldig eller smart, men jeg bodde hos de lokale innbyggerne en stund og lærte mange av de lokale skikkene fra dem i urtekunnskap - og en av dem var tilberedning og inntak av "mongolsk te". Den mongolske teen ble drukket på samme vis som den tradisjonelle svarte teen i vesten, men hadde i tillegg en svært positiv innvirkning på lokalbefolkningens helse.
En velkjent blomst, som har skjulte egenskaper
Bergblom (Bergenia) er en svært lite krevende blomst som mange av oss har i hagene våre. Rundt Bajkalsjøen bugnet skogene av ville bergblom, iris og asalea.
For å lage te, plukker man de stygge, råtne og svarte bladene som har blitt gnidd og naturlig gjæret gjennom to vintre. For å lage teen, legges et “stygt” blad enten helt eller delvis knust i en kjele. Deretter helles kokende vann over, før det må trekke en stund.
Te laget av bergblom er helsefremmende, og styrker fremfor alt immunforsvaret vårt – det fungerer som et plantebasert, naturlig antibiotikum og dreper bakterier. Urteeen hjelper både mot brystsmerter (angina) og problemer med nervebaner i hjernen, fordi det støtter utskillelsen av vann fra kroppen. Dessuten er teen svært lettdrikkelig, fordi bergblom-te kommer med en deilig smak.
Et nyttig tips for kalde dager
Om du vil nyte teen på akkurat samme måte som jeg gjorde i Sibir, så har jeg et nyttig tips som passer for de kaldeste vinterdagene. Ved å sanke de svarte bergblom-bladene og legge dem unna til vinteren, kan du lage en tradisjonell tibetansk drikk som kalles «smørr-te». Smørr-teen varmer, metter og øker kroppens motstandsdyktighet mot kulde.
Prosedyren er den samme som for mongolsk te. Hell først kokende vann over det svarte bladet og la det trekke en stund. Tilsett deretter smør og salt for å få drikken til å minne om buljong. Hell deretter kokende vann fra god høyde over bladene flere ganger, slik at teen og smøret blander seg godt.
Fiskerne som jeg tilbrakte noen uker med ved bredden av Baikalsjøen, drikker denne teen om vinteren. De nipper til denne varme teen i små slurker og holder seg varme hele dagen. Det smeltede smøret beskytter og smører leppenes slimhinner, slik at leppene tåler den tørre og kalde lufta bedre.
Bak de “råtne og stygge bladene” fra bergblom, skjuler det seg en velsmakende styrkedrikk som bygger immunforsvaret og gjør kroppen mer motstandsdyktig. Hvem hadde trodd det, om de velkjente “råtne” bladene…
Om du vil lære enda mer om sanking av nyttevekster og få flere gode oppskrifter, ta gjerne en titt på Danas populære nettkurs i urtekunnskap eller på Danas urte-teer for mer inspirasjon, og kom gjerne med tilbakemelding på oppskriftene!