Er det mulig å sanke nyttevekster om vinteren?
Danas |2/02, 2024
Om vinteren går naturen i dvale, og de fleste tar en pause fra sanking av nyttevekster. Det som få vet er at det er masse som kan sankes mens naturen sover. Her får du tips til hvilke nyttevekster du bør sanke og hva de kan brukes til.
Sanking i nærområdet
Fire vinterfavoritter er einer, bjørk, furu og gran, som du gjerne finner i et skogholt i nærområdet. Både furunåler, einerbær og harpiks fra furu og gran er næringsrike vitaminbomber med mange gode egenskaper, som kan utnyttes om vinteren.
På bjørketrær vokser det to vidunderlige medisinsopp som støtter immunforsvaret – chaga og knivkjuke (begge to kan du se på bildet). Man kan trekke dem i vann, alkohol eller eddikk for å få veldig potent uttrekk som kan brukes mot bakterie og virusinfeskjoner.
Men det er også mulig å finne forskjellige typer spiselig sopp på denne tiden av året! De som er ganske enkle å gjenkjenne er østerssopp som du kanskje har sett i butikkhyllen og Judasøre.
Harpiks eller kvae som mange kaller det fra gran og furu har utrolige antimikrobielle og inflammasjonshemmende egenskaper. Harpiks kan smeltes med olje og bivoks og foredles til salve som kan anvendes på alle typer sår ogr såre ledd.
Furunåler og einerbær har spesielt gode, immunstyrkende og helsefremmende egenskaper for å motvirke forkjølelse og sår hals, og egner seg godt som hostesaft eller som ingredienser i en varmende og velsmakende te. Eineærene smaker utrolig godt i viltretter.
Sisselrot er en bregneart som vokser i hele landet, og denne anbefales å sankes på vinteren. Det er kun roten som benyttes, og denne har en smak som kan minne om lakris. Jeg pleier å tørke den og så tilsette den til urteblandinger som takket være den får behagelig søtlig smak.
Sen vinter og tidlig vår er også den perfekte tiden for å sanke tang og tare – for eksempel Remtang og Grisetangdokke, som ofte blir omtalt som havets trøffel.
Inspirasjon til gode produkter
Føler du deg inspirert? Da kan du melde deg på vårens digitale kurs fra Danas. Her får du en grundig innføring i hvordan du kan utnytte nyttevekster til å lage matprodukter som sirup, te og krydder og ulike typer kosmetikk som tar ekstra godt vare på huden din. Meld deg på innen midten av februar for 20% rabatt. Les mer her.
Det er altså veldig mange sunne ingredienser du kan sanke om vinteren, og som kan brukes til å lage både nyttige og velsmakende produkter. Et godt eksempel er furunåls-te med honningsitron som kan nytes i sofakroken. Her får du den velsmakende og varmende oppskriften:
Kok opp vannet 1 liter vann i en kjele.
Vri litt på tre håndfuller med furunåler før du legger dem i vannet.
Vask en fjerdedels sitron, skjær den i skiver og legg skivene i vannet.
La det hele koke på svak varme i ca 15 minutter, med lokk på. Etter at den har kokt ferdig, siler du fra nålene og sitronskivene. Når teen har kjølt seg litt ned, tilsetter du to spiseskjeer med honning.
Digitalt kurs for en grundigere innføring
Så langt har vi gitt deg en kort innføring i hvilke nyttevekster du bør sanke og hva de kan brukes til. Om du vil lære enda mer om sanking av nyttevekster og få flere gode oppskrifter, så gir Dana et populært digitalt kurs om dette i april. Meld deg på nå her og få 20% rabatt for tidlig påmelding. Rabatten gjelder fram idag til midten av februar.
Med rådene til hvordan du kan sanke og anvende nyttevekster, bør verken vinterkulde, mørke eller snø være til hinder. Ta gjerne en titt på Danas urte-teer og hudpleie for mer inspirasjon, og kom gjerne med tilbakemelding på oppskriftene!
Velbekomme!