Du kommer aldri til å gjette hva jeg skal bruke disse bladene til.
Danas |8/05, 2024
Kanskje kjenner du allerede til bergblom – eller Bergenia – og har den i hagen selv? Men nei, det er verken vårrengjøring, kompostering, luking eller vanning jeg driver med her…
Kanskje kommer alt det senere. Men akkurat nå?
Akkurat nå skal jeg lage te. Av disse gamle, råtne bladene.
Ja, du leste riktig. Jeg skal lage te av bergblomblad – svarte, inntørkede og alt annet enn pene. Og nei, jeg har ikke mistet forstanden. Ikke helt enda, i hvert fall. For at du skal forstå hva jeg egentlig holder på med, må jeg ta deg med tilbake til der det hele startet.
En reise tilbake i tid
Det siste året på universitetet reiste jeg til de sibirske fjellene og til Bajkalsjøen – verdens dypeste innsjø. I 2008 var det fortsatt områder der uten mobildekning, uten asfalterte veier, og helt avskåret fra det vi kaller sivilisasjon. Når folk ble syke, gikk de ikke til legen – de gikk til medisinmannen.
Jeg vet ikke om det var flaks eller god dømmekraft, men jeg fikk bo hos de lokale i en periode. Der lærte jeg om gamle urtekunnskaper, og en av de mest fascinerende oppdagelsene var det de kalte "mongolsk te".
Den mongolske teen ble drukket som vanlig svart te – men den hadde en bemerkelsesverdig effekt på helsa til folkene som drakk den daglig.
En kjent hageblomst med ukjente egenskaper
Bergblom – denne hardføre planten som så mange har i hagen – vokste vilt i skogene rundt Bajkalsjøen, sammen med iris og asalea.
Det mest overraskende? Det er ikke de friske, grønne bladene som brukes til teen, men de visne. Ja, faktisk de stygge, svarte bladene som har ligget og gjæret naturlig over ett–to år. Disse gamle bladene knuses lett eller brukes hele, før de får trekke i kokende vann.
Resultatet? En smakfull, urtete med helsefremmende egenskaper. Den styrker immunforsvaret, fungerer som et naturlig antibiotikum, og sies å ha effekt både mot brystsmerter og visse nevrologiske problemer.
Og smaken? Overraskende mild og god.
Et sibirsk tips for kalde dager
Vil du ha en ekstra kraftfull versjon for vinteren, slik jeg fikk oppleve i Sibir, har jeg et tips: lag smør-te.
Plukk og spar på de svarte bergblombladene til vinteren. Da lager du teen som før – med kokende vann og litt trekketid – men tilsetter deretter en klatt smør og en klype salt. Det høres kanskje rart ut, men det minner om en lett buljong – varmende, mettende og energigivende.
Fiskerne ved Bajkalsjøen drikker denne drikken hele vinteren. De nipper til den i små slurker, og holder seg varme dagen gjennom. Det smeltede smøret beskytter dessuten leppene mot den tørre, bitende kulden.
Hvem skulle trodd det – om de visne bladene i hagen?
Kanskje har du bergblom i hagen uten å ane hvilken skatt du sitter på.
Naturens skatter finnes ofte rett foran øynene våre – i gamle blader, i en kopp varm te, i kunnskap som nesten er glemt. Det fascinerte meg den gangen i Sibir, og det fascinerer meg fortsatt.
Om du er nysgjerrig på hvordan urter kan støtte kroppen, eller om du bare vil oppleve en ny og annerledes kopp te, så inviterer jeg deg til å ta en titt på mine håndplukkede urteteer. Alle laget med kjærlighet, respekt for naturen – og en liten dose sibirsk visdom.
Klikk her for å utforske teene mine og finn din egen kopp styrke, ro eller varme.
Velkommen til en smaksreise tilbake til røttene.