Kan det være farlig å drikke for mye urtete?


Det var en del av følgerne mine som nylig tok kontakt med meg på grunn av Mattilsynet sin pressemelding om at det kan være farlig å drikke mye urtete. I meldinga står det nemlig at en skulle begrense innholdet av urtete pga plantetoksiner urtene kan inneholde. De lurte på hva jeg som selv produserer og selger forksjellige urteteer mener om dette. (1)


Vel, det første som falt meg inn var utsagn som legen Paracelsus skrev allerede på 16-tallet:

 “Det er kun mengden av et stoff som skiller mellom en kur og en gift.” 


Først, det er mange ville vekster som produserer giftstoffer som en naturlig beskyttelse mot insekter og planteetere. Det er først om fremst snakk om pyrrolizidin alkaloider som kan være skadelig for leveren og kreftfremkallende ved inntak over tid. (2)

I tillegg er det flere medisinplanter som var kjent, og tradisjonelt brukt for sine helende egenskaper i folkemedisin, som inneholder disse stoffene i større mengder. For eksempel Hestehovblad, som tradisjonelt var brukt i form av urtete mot tørrhoste eller valurtrot, som tradisjonelt ble brukt i form av salve eller tinktur ved beinbrudd, til sår- og gromiddel. Mens man kan kjøpe disse urtene i mange apoteker i særlig østeuropeiske land,  er det forbudt å selge disse urtene og produkter med dette innholdet i Norge i dag. (3)


Imidlertid kan det klart forekomme at selv om urteteer fra urter som regnes som “trygge”  i Norge, inneholder en bestemt mengde av potensielt farlige stoffer. Derfor sier jeg til deltakere av mine urtekurs følgende: Man bør bruke urter med respekt og skjønn og i moderate mengder. De kan hjelpe med masse helseproblemer, men man må huske at de er kraftfulle og kan også ha mange bivirkninger eller til  og med skadefulle effekter.


Derfor er det lurt å drikke te av en bestemt urt enten bare ved akutt problem (søvnløshet – sitronmelisse eller God nattte, kolikk hos babyer – fennikel eller kamille, sårhals – salvie eller Hoste te osv. Om du har problem som er chronisk, så bør du ikke drikke te fra en bestemt urt mer enn 3 uker – og så ta e iuke pause. Denne kuren kan gjentas maks. 3 ganger. Etterpå skal du slutte å drikke urten. Ikke bare på grunn av stoffer som kan være skadelige om de inntas over lengre tid, men også fordi kroppen vaner seg til virkestoffer og ikke reagerer på dem lengre. 

Av den grunn bør du ikke drikke for eksempel brennesle, kamille, malurt, lungeurt eller peppermynte daglig.

Imidlertid, jordbær blad, nyper eller sitronmelisse kan du drikke også i lengre perioder.


For å summere opp, mitt råd er altså å ikke drikke en bestemt urt i lengre perioder. 

Varier gjerne urtene, og husk at alt er giftig i gitte mengder.


Kilder:

(1) Funn av naturlige plantegifter i urtete, 15.9.2022:https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/funn-av-naturlige-plantegifter-i-urtete?publisherId=10773547&releaseId=17940859&lang=no

(2) Plantegifter i 13 urtete produkter: https://forskning.no/mat-ntb-planteverden/funn-av-plantegifter-i-13-urtete-produkter/2078528

(3) Stoffersom ikke bør forekomme i kosmetikk – Mattilsynet.:Forbrukerliste farmakologisk. PDF format